• Temos rodymas - Lydytas sviestas (ghi)

Dabar yra 17 Bal 2014, 00:51


Welcome to Svečias!    Registruokis  Or performs the  Prisijungti       

Informacija:
User Information
Vartotojo vardas:
Slaptažodis:
We are a free and open
community, all are welcome.
Click here to Register
Sub Menu
Last Online
Vartotojo vardas Prisijungęs
Vartotojo avataras ora 17 Bal 2014, 00:45
Vartotojo avataras Kleckas 17 Bal 2014, 00:40
flashas 17 Bal 2014, 00:37
litrinis 17 Bal 2014, 00:32
Vartotojo avataras Danute15 17 Bal 2014, 00:00
audre 16 Bal 2014, 23:59
Saulius69 16 Bal 2014, 23:54
Vartotojo avataras Razinka 16 Bal 2014, 23:33
Vartotojo avataras AŠMAMA 16 Bal 2014, 23:27
inna 16 Bal 2014, 23:22

Ieškoti

Kategorijos

Lydytas sviestas (ghi)

Moderatorius: Tensija

Ar esate tokį sviestą:

1. Ragavau
2
15%
2. Gaminau
4
31%
3. Patiko
3
23%
4. Puikus
2
15%
5. Nepatiko
0
Balsų nėra
6. Visai nepatiko
0
Balsų nėra
7. Nesu ragavęs (-usi)
1
8%
8. Man tai naujiena
1
8%
 
Viso balsų : 13

Favorites: kristinkag
Followers: BarBora, Lea

Lydytas sviestas (ghi)

Neperskaitytas pranešimasAuthor: BarBora » 05 Spa 2010, 16:57

Atidarau naują temą, čia bus viskas apie ghee.
ŠALTINIS:
http://jogosmityba.wordpress.com/2009/0 ... as-auksas/

Jau gaminau jį rugsėjo pradžioje, bet dar neisšnaudojau nė trečdalio, labai skalsus naudojant, mažai dedi, galima per puse su aliejumi, o patiekalui suteikia malonų kvapą.
Taip pat bus įdomesni patiekalai su šiuo sviestus.
Taip jis atrodė, kai gaminau pirmą kartą it jau buvo sustingęs. Šį kartą parodysiu kaip tai vyksta
Paveikslėlis

Pirkau Rokiškio sviesto 2 x 200 g, 82 proc. riebumo. Supjausčiau į puodą, storu dugnu, jis turi būti didesnis, kad nepradėtu bėgti per viršų, nors man per šiuos du kartus to nebuvo.
Kaitra turi būti minimali, lydosi ~ 1 val., nei maišyti, nei pūtų graibyti nereikia, jis sau patyliukais lydosi, reikia sekti, kad iškritusios nuosėdos, nepradėtų degti, o būtų gražiai rudos spalvos.
Štai jau gatavas sviesta puode
Paveikslėlis
Štai taip turi atrodyti puodo dugnas, nupylus sviestą, ant dugno sukietėję baltymai:
Paveikslėlis

Košimas (tikriausiai aiškinti nereikia)
Paveikslėlis
Štai kiek susidarė bereikalingų medžiagų, kurių prikrovė gamintojas. Merliuke dar lieka sviesto, reikia išspausti, stenkitės, kad tos kruopelytės neįkristų į gatavą sviesta:
Paveikslėlis

Štai tiek gavosi, neturėjau mažesnio stiklainio (kiti buvo per maži). Sviestas dar nesustingęs, kai sustings, atrodys, kaip pirmame paveikslėlyje.
Paveikslėlis

Ir iš arti:
Paveikslėlis
Štai ir gatavas aromatingas sviestas ghee :lol:


http://showmethecurry.com/odds-ends/ghe ... utter.html

Ten pat galit pažiūrėti kitų indų patiekalų gamybos video klipus.
Paveikslėlis
Vartotojo avataras
BarBora
Patyręs dalyvis
 
Pranešimai: 815
Užsiregistravo: 02 Bir 2008, 07:55
Miestas: Žemaitija
 Padėkojo: 0 time
 Sulaukė Padėkų: 0 time
BLOGas: Įrašai (0)

Re: Lydytas sviesta Ghee

Neperskaitytas pranešimasAuthor: Danute15 » 05 Spa 2010, 17:23

Miela BarBora,o jus man paaiskinkit,kuo skiriasi lietuviskas lydytas sviestas,kuri gamino musu tevai,senialiai nuo"krakosmecio"laiku ir sis ajurvedinis,indiskas ar dar koks ten ?:-k Mano giliu isitikinimu-tik pavadinimu Ghi(Beje,tik Supermamose jis vadinamas GHEE,kitur neradau :-k Stai istrauka:
Dabartinis lydyto sviesto vartojimas yra susijes su Indijos kultura. Visi ji vadina indisku zodziu GHI. Tas reiskia lydyta sviesta.
Saltinis http://groups.yahoo.com/group/Meileserdve/message/460
Jaunyste ne amziaus rodiklis,o sielos busena./Dz.Enesku/
Paveikslėlis
Vartotojo avataras
Danute15
Moderatorius
 
Pranešimai: 6582
Užsiregistravo: 04 Lie 2006, 21:25
Miestas: Vilnius
 Padėkojo: 1 time
 Sulaukė Padėkų: 1 time
BLOGas: Įrašai (0)

Re: Lydytas sviesta Ghee

Neperskaitytas pranešimasAuthor: BarBora » 05 Spa 2010, 22:18

Miela Danute15,

jei juokais atsakyti, tai ghee skiriasi tuo, kad gaminamas Indijoje, iš indiškų karvių sviesto, gal nededama jokių E, galiojimo termino prailgintojų, gal dar skyriasi kaina, kažkokiais ritualais, kaip gaminimas tik dienos metu (beje gaminau vieną gan vėlyvą vakarą ir man toks skanus jis nesigavo). Esu tik lietuvė, nesižaviu ir negaminu ajurvedškų patiekalų, bet gerais receptais pasinaudoju, radau inete šio sviesto gaminimo recept` ir pamėginau pasigaminti, pavuyko, patiko, nereikia laikyti šaldytuve, puikiausiai išsiklaiko 1 mėn. laikomas virtuvinėje spintelėje, gal laikytųsi ir ilgiau, bet gaminu visada 400 gr. ir per mėn. mes jį sunaudojam
Teisa, gal dar vienas skirtumas namie gaminti lydyto sviesti naudai yra tas, kad namie pagaminti jis kainuoja (mano nurodytą kiekį) iki 10 Lt, o mūsų PC tie 400 gr kainuoja jau 50 Lt.
Štai pagrindiniai skirtumai.
Prisimenu, kad mano a.a. mamytė dėdavo sviestą į pasūdytą vandenį, nes nebuvo tais laikais šaldytuvo, jei iš kaimo gaudavo naminio sviesto didesnį kiekį, kama jį lydydavo, bet buvau mažas vaikas, nežiūrėjau, kaip jis gaminamas ir apie tokį dalyką buvau visai užmiršusi.

Ne tik supermamuose jis minimas, įmetus į Google - "lydytas sviestas", išmeta daug nuorodų, bet šį man patiko labiausiai.

Kaip bepavadintumėmė: ghee, lydytas sviesta, Hotdogas, mėsainis, miesietis, ar yra skirtumas :roll:
Toliau galim vadinti ji paprastai - lietuviškas lydytas.

Tikrai jis kvepia nuostabiai, kažkodėl iš vaikystės neužsiliko nei skonis, nei kvapas. Visoje virtuvėje sklinda gaminant jo kvapas, nuostabiai tinka kulinarijoje, kepami sausainiukai taip skaniai kvepia...

Niekur neskaičiau apie tai, kad šis sviestas kenktų lietuviui, Jus pati sakote, kad jis naudojamas nuo "krakosmečio".
Jums nepatiko temos pavadinimas, ar pati tema, ar este prieš patį sviestą?

Forume, viruvės temoje yra įvairių temų (tenesupyksta autoriai, nenoriu jų įžeisti):
Viskas iš ČILI ,Graikiška virtuvė,Kinų virtuvė, Chačapuri ir t.t.
tai kodėl netinka mano tema, gal ją reikia perkelti į "Indiški patiekalai", bet ta tema visai neturi pasisekimo, todėl išskiriau į atskirą temą.
Ten jus rašote, kad :
As vieninteli karta ragavau restorane.Didelio ispudzio nepaliko.
Gerbiu ir su mielu noru vartoju ghi sviesta.Skamba"egzotiskai"? O tai paprasciausias lydytas sviestas


Jei tema netinkama, rakinkyt, aš nieko prieš, visada paklustu adminų, moderatorių nurodymamas ir Forumo DUK.
Paveikslėlis
Vartotojo avataras
BarBora
Patyręs dalyvis
 
Pranešimai: 815
Užsiregistravo: 02 Bir 2008, 07:55
Miestas: Žemaitija
 Padėkojo: 0 time
 Sulaukė Padėkų: 0 time
BLOGas: Įrašai (0)

Re: Lydytas sviesta Ghee

Neperskaitytas pranešimasAuthor: Danute15 » 05 Spa 2010, 22:56

Ar cia as taip netinkamai parasiau,ar jus manes nesupratot. :roll: Nieko pries ta sviesta neturiu.Gaminau ir gaminu,kai netingiu :oops: (netgi meginau vos ne pirmoji prabalsuoti,tik man neleido :-k )Ir tema gera.Tik nesuprantu,kodel ji pavadinta to svento sviesto(Indijoj jis sventas,nes gaminamas is karviu,kurios laikomos sventomis,pieno)vardu.Pats zodelis GHI isvertus ir reiskia-lydytas sviestas.
O ta citata apie ragavima restorane,ne mano [-X Gal but ji is mano pateiktos nuorodos? :-k
Jaunyste ne amziaus rodiklis,o sielos busena./Dz.Enesku/
Paveikslėlis
Vartotojo avataras
Danute15
Moderatorius
 
Pranešimai: 6582
Užsiregistravo: 04 Lie 2006, 21:25
Miestas: Vilnius
 Padėkojo: 1 time
 Sulaukė Padėkų: 1 time
BLOGas: Įrašai (0)

Re: Lydytas sviesta Ghee

Neperskaitytas pranešimasAuthor: BarBora » 05 Spa 2010, 23:16

Danute15 rašė:Ar cia as taip netinkamai parasiau,ar jus manes nesupratot. :roll: Nieko pries ta sviesta neturiu.Gaminau ir gaminu,kai netingiu :oops: (netgi meginau vos ne pirmoji prabalsuoti,tik man neleido :-k )Ir tema gera.Tik nesuprantu,kodel ji pavadinta to svento sviesto(Indijoj jis sventas,nes gaminamas is karviu,kurios laikomos sventomis,pieno)vardu.Pats zodelis GHI isvertus ir reiskia-lydytas sviestas.
O ta citata apie ragavima restorane,ne mano [-X Gal but ji is mano pateiktos nuorodos? :-k



Ko gero, tikrai įvyko nesusipratimas, tiesiog viena kitos nesupratom :lol:
Atsiprašau :smt007 tikrai nenorėjau įžeisti.
Kažkodėl ir aš negaliu balsuoti, gal, kad esu temos autorė, o gal kažką ne tai padariau, kurdama temą :(

Lydytas sviestas Google pateikiamas keliais pavadinimais : gi, ghee, ar tiesiog - lydytas sviestas.

Štai nuoroda į mūsų forumą su ta citata
rašyta temoje "Indiški patiekalai"
Danute15
Ekstra senbuvis
2009 Bir 29, 18:56


viewtopic.php?f=16&t=5896
Paveikslėlis
Vartotojo avataras
BarBora
Patyręs dalyvis
 
Pranešimai: 815
Užsiregistravo: 02 Bir 2008, 07:55
Miestas: Žemaitija
 Padėkojo: 0 time
 Sulaukė Padėkų: 0 time
BLOGas: Įrašai (0)

Re: Lydytas sviesta Ghee

Neperskaitytas pranešimasAuthor: DonnaRosa » 05 Spa 2010, 23:19

Ar cia naujena? :shock:
Receptas senas, kaip svietas! #-o
It is absurd to divide people into good and bad. People are either charming or tedious.
Vartotojo avataras
DonnaRosa
Senbuvis
 
Pranešimai: 2134
Užsiregistravo: 25 Spa 2008, 19:26
Miestas: Kaunas
 Padėkojo: 0 time
 Sulaukė Padėkų: 0 time
BLOGas: Įrašai (0)

Re: Lydytas sviesta Ghee

Neperskaitytas pranešimasAuthor: Dalia Raimonda » 05 Spa 2010, 23:49

Na ir kas, kad senas. Man neteko jo ragauti, bet tikrai esu kažkada senai girdėjusi apie jį. O dabar pasiskaičiusi net pagalvojau, kad reikėtų pabandyti pasigaminti :D
Vartotojo avataras
Dalia Raimonda
Ekstra senbuvis
 
Pranešimai: 2872
Užsiregistravo: 17 Lap 2007, 13:29
Miestas: Kaunas
 Padėkojo: 0 time
 Sulaukė Padėkų: 0 time
BLOGas: Įrašai (0)

Re: Lydytas sviesta Ghee

Neperskaitytas pranešimasAuthor: BarBora » 05 Spa 2010, 23:53

DonnaRosa rašė:Ar cia naujena? :shock:
Receptas senas, kaip svietas! #-o


man tai buvo naujiena :wink: tikrai nežinojau, kaip jis gaminamas.

kai kada gerai yra priminti tai kas sena, bet jau primiršta, jei žinojot, galėjot įrašyti, juk ne visi tai žino, aš manau :roll:

Ar čia dedami tik unikalus, naujausi, niekur nematyti, neregėti receptai, skirti tik gurmanams?

Totalinis puolimas, kai kur kulinar temuose aš matau irgi senus , gerai žinomus receptus, bet taip aršiai nepuolu ir nesišaipau, kai kur pridedu naujų detalių.
Dar yra mano recepptas temoje "Uogienės" - "Arbūzų uogienė", gal nepastebėjot, bus apie ką padiskutuoti :mrgreen: , tik prašau ne apie mane, o apie pačius patiekalus.
Paveikslėlis
Vartotojo avataras
BarBora
Patyręs dalyvis
 
Pranešimai: 815
Užsiregistravo: 02 Bir 2008, 07:55
Miestas: Žemaitija
 Padėkojo: 0 time
 Sulaukė Padėkų: 0 time
BLOGas: Įrašai (0)

Re: Lydytas sviesta Ghee

Neperskaitytas pranešimasAuthor: Danute15 » 05 Spa 2010, 23:55

BarBora rašė:
Danute15 rašė:Ar cia as taip netinkamai parasiau,ar jus manes nesupratot. :roll: Nieko pries ta sviesta neturiu.Gaminau ir gaminu,kai netingiu :oops: (netgi meginau vos ne pirmoji prabalsuoti,tik man neleido :-k )Ir tema gera.Tik nesuprantu,kodel ji pavadinta to svento sviesto(Indijoj jis sventas,nes gaminamas is karviu,kurios laikomos sventomis,pieno)vardu.Pats zodelis GHI isvertus ir reiskia-lydytas sviestas.
O ta citata apie ragavima restorane,ne mano [-X Gal but ji is mano pateiktos nuorodos? :-k



Ko gero, tikrai įvyko nesusipratimas, tiesiog viena kitos nesupratom :lol:
Atsiprašau :smt007 tikrai nenorėjau įžeisti.
Kažkodėl ir aš negaliu balsuoti, gal, kad esu temos autorė, o gal kažką ne tai padariau, kurdama temą :(

Lydytas sviestas Google pateikiamas keliais pavadinimais : gi, ghee, ar tiesiog - lydytas sviestas.

Štai nuoroda į mūsų forumą su ta citata
rašyta temoje "Indiški patiekalai"
Danute15
Ekstra senbuvis
2009 Bir 29, 18:56


viewtopic.php?f=16&t=5896

[-X Tai apie indiskus patiekalus,o ne konkreciai apie sviesta :wink:
Nesusipratimas issiaiskintas ir jokiu cia isizeidimu nebuvo :D
Jaunyste ne amziaus rodiklis,o sielos busena./Dz.Enesku/
Paveikslėlis
Vartotojo avataras
Danute15
Moderatorius
 
Pranešimai: 6582
Užsiregistravo: 04 Lie 2006, 21:25
Miestas: Vilnius
 Padėkojo: 1 time
 Sulaukė Padėkų: 1 time
BLOGas: Įrašai (0)

Re: Lydytas sviesta Ghee

Neperskaitytas pranešimasAuthor: Lea » 06 Spa 2010, 08:49

Esu gaminusi si sviesta. Nezinau, neragavau lietuvisko "lydyto sviesto", tik namini, pasudyta.
Ghee labai skiriasi skoniu nuo paprasto sviesto. Skonis lyg kokiu riesutu, labai specifinis, malonus kvapas.Man jis kaip delikatesas. Dedavau i padazus,sriubas. Gaminau pgl. knyga "Vegetariski valgiai", ten daug informacijos apie si sviesta, jo paruosima, kodel jis tampa sveikesnis taip ruosiant ir pan.
Paskutinį kartą redagavo Lea 07 Spa 2010, 08:01. Iš viso redaguota 1 kartą.
Vartotojo avataras
Lea
Dalyvis
 
Pranešimai: 496
Užsiregistravo: 04 Vas 2005, 15:35
Miestas: Kaunas
 Padėkojo: 0 time
 Sulaukė Padėkų: 0 time
BLOGas: Įrašai (0)

Re: Lydytas sviesta Ghee

Neperskaitytas pranešimasAuthor: Danute15 » 06 Spa 2010, 10:18

Lea rašė:Esu gaminusi si sviesta. Nezinau, neragavau lietuvisko "lydyto sviesto", tik namini, pasudyta.
Ghee labai skiriasi skoniu nuo paprasto sviesto. Skonis lyg kokiu riesutu, labai specifinis, malonus kvapas.Man jis kaip delikatesas. edavai i padazus,sriubas. Gaminau pgl. knyga "Vegetariski valgiai", ten daug informacijos apie si sviesta, jo paruosima, kodel jis tampa sveikesnis taip ruosiant ir pan.

Ka jus vadinate lietuvisku"lydytu sviestu"? :shock: Lydytas sviestas ir yra lydytas sviestas."Tautybe"jis igauna(pavadinima,pasirodo,taip pat) tik nuo salies,kurioje pagamintas.
Oficialioje prekyboje(bent jau as)siuo metu nesu maciusi.
Atsiprasau,pasirodo yra :!: Lenkai mus aplenke :lol:
http://www.sveikiproduktai.lt/content/l ... -mlekovita
Jei pometis nepaveda,kadais jo budavo :roll:
Kaime,neabejoju,jis kaip buvo gaminamas,taip ir tebegaminamas ir tebenaudojamas.Tik miestieciai ir jaunimas ji"atranda"is naujo.Tik jau egzotisku pavadinimu-GHI... :D
Paskutinį kartą redagavo Danute15 06 Spa 2010, 10:36. Iš viso redaguota 1 kartą.
Jaunyste ne amziaus rodiklis,o sielos busena./Dz.Enesku/
Paveikslėlis
Vartotojo avataras
Danute15
Moderatorius
 
Pranešimai: 6582
Užsiregistravo: 04 Lie 2006, 21:25
Miestas: Vilnius
 Padėkojo: 1 time
 Sulaukė Padėkų: 1 time
BLOGas: Įrašai (0)

Re: Lydytas sviesta Ghee

Neperskaitytas pranešimasAuthor: Danute15 » 06 Spa 2010, 10:26

Ir dar.Sis sviestas(nezinau,ar tai lietuviskas pavadinimas,bet itariu,kad taip)Vadinamas GHI,o ne GHEE(tai angliska versija.Mano subjektyvia nuomone)
http://lt.wikipedia.org/wiki/Ghi
Jaunyste ne amziaus rodiklis,o sielos busena./Dz.Enesku/
Paveikslėlis
Vartotojo avataras
Danute15
Moderatorius
 
Pranešimai: 6582
Užsiregistravo: 04 Lie 2006, 21:25
Miestas: Vilnius
 Padėkojo: 1 time
 Sulaukė Padėkų: 1 time
BLOGas: Įrašai (0)

Re: Lydytas sviesta Ghee

Neperskaitytas pranešimasAuthor: DonnaRosa » 06 Spa 2010, 12:56

Argi pavadinime esme? Tai ira lydytas karviu pieno sviestas. Receptas gan senoviskas ir zinomas. Zmones lydydavo sviesta, kai daug jo turejo, saldytuvu nebuvo, ir tokiam pavidale jis maziau genda ir ilgiau isilaiko.
It is absurd to divide people into good and bad. People are either charming or tedious.
Vartotojo avataras
DonnaRosa
Senbuvis
 
Pranešimai: 2134
Užsiregistravo: 25 Spa 2008, 19:26
Miestas: Kaunas
 Padėkojo: 0 time
 Sulaukė Padėkų: 0 time
BLOGas: Įrašai (0)

Re: Lydytas sviestas (ghi)

Neperskaitytas pranešimasAuthor: Šilingė » 06 Spa 2010, 13:32

Ateinu su savo moderatoriška nuomone. Jei jau norim lydytą sviestą pavadinti kažkaip "mandrai", vadinkime jį ghi :arrow: http://lt.wikipedia.org/wiki/Ghi, taip, kaip tariame. Mes ne anglakalbiai, garsui i užrašyti mums tikrai nereikia jokių kitų raidžių :!: Pavadinimą pataisiau.

Šilingė
 

Re: Lydytas sviesta Ghee

Neperskaitytas pranešimasAuthor: BarBora » 06 Spa 2010, 13:33

Danute15,
Ačiū už geras nuorodas O:) , jų nebuvau radusi :(
______________________
Gaminau pagal mano pateiktą nuorodą.
dar noriu truputį patikslinti gaminimą, kas neturi kaime gyvenančių vyresn. amžiaus giminaičių, draugų.


Aš gaminau Bauer puode, jis greit įkaista. Jei kas gaminsit ant el. viryklės (gali skirtis katros temp.) pradedu šildyti gabaliukais supjaustytą sviestą ant II-os padalos, kai jis ištirpsta, bet dar nepradeda virti, sumažinu iki I-os padalos. Geriau tikrai lydyti dieną, nes prie elektros šviesos nematai tikros spalvos. Gaminat reikia surasti tokį laiką, kai neturi jokių pašalinių darbų, čia kaip verdant pieną, reikia sekti, kada jis pradės keisti spalvą, skaidrėti.
Visos stadijos parodytos mano nuotraukuose, jei vis žvilgtersit į jas, tikrai neperlydsit. Po virtuvę pasklys tikrai malonus riešutų kvapas, beje gaminant patiekalus tas kvapas nedominuos ten, kur jūsų manymu netinka riešutų kvapas.

Įdėjau ir video iš Y.T., ten rodo, kad pila ir H20 ir maišo. Aš nejudinu jos, tik žiūriu į spalvą.
Sakiau, kad gaminau vieną kartą vakarę, gavosi kavos su pienu spalvos. Nenusiminkyt, jei bus ne gintarinis, nes šios spalvos ir truputį perkaitintas sviestas super tinka saldiems kepiniams. Dariau sviestinius sausainiukus, kurie man priminė kažkada Vln buvusioje Komjaunimo g-je esančios kulinarijos keptų sausainių skonį.

Kai kur skaičiau, kad "pūtos" tinka daržovių troškinimui, bet aš jų nenaudoju niekur, manau, kad tai iškritę "šlakai", o tos nuosėdos, kurios nusėda ant dugno ir galima prilyginti keptos mėsos spalvai (jei bus juodi, reiškia sviestas "sudegė) išplaunamos.

Kuo mažesnį kiekį lydote, pvaz. X200 gr, užtenka iki 60 min. Niekada pirmą kartą nedarykite didelio kiekio, nes reikia "įmušti" ranką, o tada jau be problemų 8)

Tiesa, , gaminant patiekalus, sviestą maišyti su aliejumi 1:3, nes gaunasi riebokai, o sviestas kvapnus ir suteiks patiekalams ypatingą aromatą.
Paveikslėlis
Vartotojo avataras
BarBora
Patyręs dalyvis
 
Pranešimai: 815
Užsiregistravo: 02 Bir 2008, 07:55
Miestas: Žemaitija
 Padėkojo: 0 time
 Sulaukė Padėkų: 0 time
BLOGas: Įrašai (0)

Kitas

Grįžti į Pieno produktai



Dabar prisijungę

Registruoti vartotojai: audre, Danute15, flashas, litrinis, ora, Saulius69