|
|
Dabar yra 24 Geg 2013, 07:41
|
Peržiūrėti neatsakytus pranešimus | Peržiūrėti aktyvias temas
| Autorius |
Žinutė |
|
ele
Senbuvis
Užsiregistravo: 24 Rgs 2008, 17:32 Pranešimai: 1826 Miestas: Vilnius
|
 Re: Sėjam rožes?
Šiandien nuskyniau nuo kelių rožių prinokusias uogas, radau dvylika gerai prinokusių, o kitos užaugę,bet dar neturi uogos spalvos, žalios, rytoi bandysiu sėti į dirvą.Jau kaip gausis, ta pradžia tokia sudėtinga, pernai nieko nesigavo, tai dabar irgi kažkokių iliuzijų neturiu. Rytoi gal gausiu pirkti durpių tabletėlių, o jau kai įdėsiu po vieną sėklutę negiliai bandysiu vienodam gylį pasodinti, o vėliau galvoju, kad reikia užtiesti kokia medžiagą ant viršaus, kad žiemai užpylus durpėm, pavasarį būtų lengviau nepažeidiant, nukaupi viską , ką buvau užpylus nesujudinant sėklų. Jei nerasiu pirkt tablėtėlių, sėsiu tiesiai į žemę.. Tas sėlutes, kurios jau mėnuo šaldytuve, tai apdžiūvo, o tai nėra gerai, kaip dabar išsiaiškinau paskaičius rusų forumą. Gal dėlto ir pernai nieks nedygo.Būtų įdomu, jeigu parašytumėt, kaip jūs sėsit.
|
| 02 Spa 2009, 14:35 |
|
 |
|
ele
Senbuvis
|
Ir dar toks klausimėlis, galvoju sėti po obelim, kad būtų šešėlis, kaip supratau Nijolė irgi po rožėm sėja, tikriausiai irgi nors dalinis šešėlis susidaro.O gal kaip tik saulutė gerai? Nerimstu čia,man tų klausimų galybė.Uogas skyniau nuo Centeraire de Lourdes, Golstern, Praire Joj ,Sharlotes,Odlerio,Caramellos. Norėjau, kad Thomas Grahem kokią užaugintų ar Mari Rosa kuri irgi nieko neužaugino, nors linko nuo žiedų. Gal kitais metais vasara būs palankesnė, tuomet daugiau dėmesio skirsiu suporavimui. 
|
| 02 Spa 2009, 17:45 |
|
 |
|
Nijole
Super senbuvis
Užsiregistravo: 07 Bal 2005, 17:12 Pranešimai: 3810 Miestas: Vilnius
|
Reiktų paminėti, kad rožės brandina sėklas apie 16 savaičių. Tai kad rožių vaisius, uogas reikia rinkti nuo pavasarinio žydėjimo, ir nebūtinai jos turi būti raudonos pvz. 'Alain Blanchard' uogos beveik neparaudonuoja. Jau birželio mėnesį reik pagalvoti kokias rožes sėsime ir palikti žiedus nužydėti ir nenuskinti, vėlesnių žydėjimų rožės nespėja musų klimato sąlygomis subrandinti sėklų, šiltesniuose klimatuose galima ir rinkti daug vėliau. Todėl ir selekcijai mūsų klimato sąlygomis labai trumpas laiko tarpas vėliausias kryžminimas gali būti liepos pirma savaitė ir tikėtis kad bus geras ruduo. Toliau dėl sėjimo, jei nuskynėt sėklas ir norit laikyti šaldytuve dedame ar į samanas ar į vatą galima marlę drėkiname ir dedame į vaisių skyrių būtina sekti ir vėdinti kad nesupelytų. Mano nuomone (čia aš taip mastau) stratifikuoja tie šaldituve kurie gyvena šiltuse kraštuose kurių žiemos ne kaip musų, mūsų žiemos tai pašala tai atšylatai lyja sninga tas labai tinka naturaliam stratifikavimui- aš taip mastau. Žinoma galima ir šaldytuve bet turit gerai paskaityti kaip tai daroma, temperatūrų kaita pagreitina sezonus ir skatina pabudimą (taip paprasčiau pasakau). Ele aš nesėju po rožėmis, aš sėjau į daigyklas ir daigyklas žiemai padėjau po nedengiamomis rožėmis, atvirai niekuo nedengiau jokių durpių nepyliau nematau prasmės:idea: Tabletėse sėti nėra patogu (bent jau man) bandžiau man nepatiko kažkaip jos greitai perdžiūsta. Patarčiau tiesiai į gruntą nesėti, nes tos vietos tikrai neišsaugosit nekapsčius kelis metus  o kaip jau minėjau rožės dygsta 3-5metusjei šiais metais neišdygo mes jas paliekam toliau lauksim daigų kitais metais. Visokių monų prisiskaičiau kaip bando daiginti mirko sėklas ir plovikliuose stimuliatoriuose ir t.t. aš šių procesų nebandžiau negaliu nieko rekomenduoti. Siūlau rožes pasėti į daigyklas arba į kažkokį nedidelį indelį (aukšto nereikia) uždėti užrašą ir palikti lauke kad lietus lytų ant jų gautų naturaliai drėgmės.
_________________Dangus priklauso mums!----------------------------------------------------- Lietuvos rožininkų draugija http://www.roziudraugija.lt/
|
| 02 Spa 2009, 21:19 |
|
 |
|
Nijole
Super senbuvis
|
Pratesiu  ele jūsų išvardytos rožės beveik visos modernios, aš jau rašiau kad dauguma modernių rožių yra sterilios jos neaugina uogų o jei ir augina jos daugumoje gali būti nedaigios žinoma ne visos bet procentaliai didesnė dalis gali būti nedaigių. Nedyksta gal todėl kad nesubrendusios uogos, ele ar nuo birželio tos juogos ant krūmo? neteisingas laikymas šaldytuve, perdžiūvimas. Angliškos beveik visos augina uogas. Jei rožė neužaugino uogos reiškia nieks jos neapdulkino arba neivyko savidulka. Pabandykit paieškoti uogų kur nors krūmo apačioje gal pamiršote iškarpyti nužydėjusius žiedus birželio mėnesį ir ten auga uoga. Taip apžiūrėkit 'Louise Odier' jis tinkamas sėti vienoje uogoje labai dauk sėklų jei neklysu siekia apie 30 vnt. (neturiu prie saves dienoraščio), Provanso rožę ji tikrai gausiai augina uogų ir gerai dyksta. Svarbu paminėti kad jei jūs pasėsit Mary rose rožės užaugintą sėklą jums tikrai neišdik Mary rose rožė. Reiktų pasakyti gentis Rosa yra ypač genetiškai nestabili – tai reiškia, kad didžioji dalis 200-ų jos rūšių lengvai kryžminasi tarpusavyje, o kai kurių formos smarkiai skiriasi netgi tarp pačios grupės augalų. Matyt turiu paaiškinti kad nors ir sėklos bus pasėtos iš vienos uogos visi sėjinukai gali būti skirtingi. Jūs ele niekada neatspėsit kas gali išdygti. Mes tik skiepijimo ar įšaknydinę to augalo šaką galim išsaugoti, turėti tą veilę rožės kurią skiepijome arba šaknydinome. Nežinau gal aš per daug išsiplečiu gal to visai nereikia, ele drasiai klausk kas neaišku ką žinosiu tą papasakosiu. Tik viena prisipažinsiu neklauskit apie rusiškus forumus ir kas ten rašoma aš neskaitau ten, ne dėl to kad nemoku skaityti rusiškai bet neskaitau 
_________________Dangus priklauso mums!----------------------------------------------------- Lietuvos rožininkų draugija http://www.roziudraugija.lt/
|
| 02 Spa 2009, 21:42 |
|
 |
|
Nijole
Super senbuvis
|
Taip atrodo daigykla ir išdygusi pasėta rožė su pirmaisiais lapukais  ir taip atrodo persodintos jau atskirai mažos rožytės 
|
| 03 Spa 2009, 00:30 |
|
 |
|
ele
Senbuvis
|
Taip ir bus, paklausysiu patarimo, sėsiu į panašias daigyklas, juo labaiau, kad pas jus ir rezultatas yra.Kaip gerai kad yra ko paklausti, nes ta pradžia tokia sudėtinga. Tų sėklučių gausis visai nedaug, nors kaip kad rašėte palikau pirmąsias uogas,kažkodėl blogai mezgė, vėliau jau net nepalikinėjau, nes vistiek tik krūmą alintų uogų auginimas ir mažiau žydėtų.Vakar gavau žinutę, kad Dovilė jau paruošė rožes, tai jau iš pačio ryto parsivežėm ir dabar bėgsiu sodinti, o sėją atidėsiu kitai dienai.
|
| 03 Spa 2009, 10:39 |
|
 |
|
ele
Senbuvis
|
Nuvilnyjo džiaugsmo banga, šiandien radau dvi Praire Joy sėklutes su minetiūrinėm šaknelėm.(sėklų buvau įdėjusi daugiau)Nuo spalio pabaigos laikiau šaldytuve, įsuktas į drėgną servetėlę, kurią laikiau celofane, kad būtų pastoviai drėgna.Galvojau, kad nieko čia man nesigaus,bet bandymas sudaiginti-vistik pavyko, pradžia, kad ir labai kukli- yra.Pasodinau į vazoną, nagi būs matyti, gal išdygs. Kitas rožių sėklas rudenį pabandymui pasėjau tiesiai į dirvą.Dabar atsirado viltis, gal dar kartą aplankys sėkmė.
|
| 01 Kov 2010, 19:19 |
|
 |
|
antosė
Senbuvis
Užsiregistravo: 21 Sau 2008, 12:38 Pranešimai: 1573 Miestas: Vilniaus raj.
|
Šaunuolė, ele 
|
| 01 Kov 2010, 20:03 |
|
 |
|
ele
Senbuvis
|
Gaila, kad daugiau niekas nebando išauginti rožių iš sėklų, aišku išskyrus Nijolę, bet kiek atsimenu ji sėja į daigyklas ir palieka žiemoti lauke, o aš bandau ir kitą būdą ir kaip rašiau atrodo ir šis būdas gali duoti rezultatų. Vakar radau dar dvi Prairi Joy sėklutes pradėjusias dygti, irgi pasėjau į tą patį vazoną. Dabar tik problemėlė, kad nesupelėtų substratas ir kad neužpultų grybinės ligos. Vat ir nėra su kuom pasitarti, o būtų gerai. Įsisvajojau... kad jei ne šiemet tai kitą metą -pavyks,
|
| 05 Kov 2010, 21:28 |
|
 |
|
Nijole
Super senbuvis
|
ele, reik stebėti kad nebūtų per daug drėgna žemė ir negali būti sausa, reik saulės arba dirbtinio apšvietimo, ir reiktu palaistyti Previkiuru (gal neteisingai parašiau pavadinimą) arba laistoma vandenilio peroksido su vandeniu mišiniu. Vandenilio peroksidas galima nusipirkti vaistineje 3 procentu. Aš ir nesėju šiuo būdu nes būtinas papildomas apšvietimas o dabar dar labai trūksta saulės. Aš padėjau panašiai kaip ir tu sėklas į šaldytuvą ir laikysiu 8 savaites ir kaip tik jau bus balandis ir manau tada jau bus daugiau saulės ir šilumos. ele ką pasėjai? vien žodžiu ele pasiieškok fungicido nuo gribinių ligų ir reiks palaistyti.
|
| 06 Kov 2010, 10:36 |
|
 |
|
ele
Senbuvis
|
Peroksido neturiu,pasirūpinsiu, kad turėčiau ir bandysiu profilaktiškai praskiedusi su vandieniu palaistyti, jei pastebėsiu nors mažiausią pelėsį.Fungicidų turiu, bet purkšiu tik tuo atveju, jei pamatysiu ligos požymius, o profilaktiškai bandysiu naudoti skiedinį pieno -vandens mišinį, apie kurį buvo rašiusi Koala, kad užsienyje purškia rožes nuo grybinių ligų. Šią vasarą nepatingėsiu ir bandysiu atnešti žiedadulkių pati ir "suporuoti"bet jau su visais reikalavimais, kiek sugebėsiu. Turiu kelias rožes kurias jau numačiusi į ženatvę. O kurias sėjau rudenį lauke į daigyklą, pridengiau drobe, o ant viršaus užpylau durpių, lapų ir žemių sluoksnį, nepasakysiu, kad storai, bet gal nesušąlo sėklos ir kas gerai, kad kaiptik šioje vietoje neguli polaidžio vanduo. Nijole, dar turiu vieną klausimą, gal galėsit patarti?Kai išdygs sėjinukai, dengti kokiu stiklainiu,ar palikti, kad oras laisvai vaikščiotų.?
|
| 06 Kov 2010, 15:31 |
|
 |
|
Nijole
Super senbuvis
|
ele, nepatarčiau laistyti pieno mišiniu, nes gali atsirasti puvimas, muselės ir graičiau gali pakenkti negu padėti, tai mano nuomonė. Purkšti pieno mišiniais jis gali sukelti rūgimo procesą (čia vėl gi sakau mano nuomonė) jei purškia suaugusius augalus tai nieko tame blogo nematau bet sėjinukams kurie kambaryje nemanau kad tinka. Sėjinukams ko reikia : daug saulės, ir dar kart daug saulės, šilumos, saikingos drėgmės. Profilaktiškai kaip ir sakiau laisto vandens ir vandenilio peroksido mišiniu ir fungicidais, fungicidą galima atskiesti vandeniu ir taip pat palaistyti, purškiame kai yra būtinybė. Aplink sėjinukus gerai užbarstyti nedideliu sluoksniu spėlio arba vermikiuliu, tai palaiko drėgmę ir apsaugo nuo grybinių ligų. Niekada rožės sėjinuko po stiklainiais nekišau, mano nuomonė tokia jei jis toks silpnas tai ir nevertas dėmesio  turi augti pats. Siūlyčiau patrešti sėjinukus silpnu skystų trašų mišiniu. Svarbu laiku persodinti į didesnį vazoną. Persodinti reikia kai leidžia trečią tikrąjį lapuką, svarbu atsargiai pesodint,i nes kaip nekeista sodinukas nors ir toks mažas turi labai plonas bet ilgas šakneles, jei sodinukai išdyksta labai arti vienas kito ir laiku nepersodinsite labai sunkiai atskirsite šaknis jos susipina ir dalį sodinukų nori nenori prarandi išdraskydamas šaknis. Sodinukus persodinu į didesnius vazonus žemių mišinį pasirenku derlingą bet lengvą, naudojau daiginimui skirtą žemę. Jau šiais metais sodinukus sodinsiu dar į didesnius vazonus ir žemės mišinį pasirinksiu kitokį, mano sodinukai garaže apkrauti sniegu, daigyklos lauke gilei po sniegu Taip ir neatsakėt kokias rožes pasėjot, ar aš pražioplinau. Apie selekcija reiktų plačiau kalbėti, nežinau ką jūs numatėt suporuoti, jei pasakytumėt gal ką nors ir žinočiau apie pasirinktas rožes. Aš į daigyklas sėjau atskirai po vieną sėklyte (nedaug jų turėjau) bet persodinant labai patogu iškeli su visu žemės gumulu nejudindamas šaknų, o sėjau ir didesniuose vazonuose man nepatiko, vienas daigas išdygo kitas ne, jau reik persodinti ir viską iškapstai traugdamas išdygusį 
|
| 06 Kov 2010, 15:58 |
|
 |
|
ele
Senbuvis
|
Atsiprašau, sėjau; Louise Odier, Caramella, Charlotte, Heimatmelodie, Rosarium Uetersen, Leonardo da Vinci , į daigyklą lauke ir Prairie Joy iš šaldytuvo į vazoną. Mamų vietoje manau tiktų atspari ligoms ir šalčiui Prairie Joy ir ateityje žiūrėsiu kaip pas mane augs, ar nesirgs Eugène E. Marlitt, ir American Beauty. Man labai patinka Louise Odier, bet turiu atsisakyti, nes jau kelinti metai ji pas mane sirguliuoja. Daugiau jos sėklų nesėsiu. Tėčio vietoje norėčiau imti atsparias , ilgai žydinčias tai viena būtų, Heimatmelodie, Lilli Marleen, Augusta Louisa, čia kaip pavyzdys, bet norėčiau pabandyti ir su angliškom, su A.H. tikriausiai įsijausti neverta, nors kelias turiu labai gražias, bet jos lepios.
|
| 06 Kov 2010, 16:45 |
|
 |
|
Nijole
Super senbuvis
|
Aš jau kažkur rašiau kad norint kryžminti rožes reik pasidomėti apie ploidiškumus, jei visgi nenorit bandyti šeip . Arbatinių hibridinių rožių kaip motininių augalų nesirinkčiau, kaip ir rašiau anksčiau ši naujai rožių grupė daugiausia yra sterilios tai yra jų sėklos kad ir užmegstos gali būti nedaigios arba ši grupė išvis neaugina sėklų. Jei jūs savo auginamas rožes stebite ir leidžiat auginti uogas jūs galite žinoti kurios rožės augina sėklas ir kiek, o jei ir dar bandot pasėti sužinosit ar jos daigios. Pravartu stebėjimuose išlupti pradaryti uogą ir pažiūrėti kiek yra sėklyčių net pvz. viena uoga gali turėti 3 sėklas kita 40  pagal tai galima spėti kad tas augalas kuris užsiaugina daugiau sėklų tas bus geresnis mot. augalas. Dar vienas svarbus selekcijoje aspektas kad rožės vaisiui subresti reikia 16 savaičių tai yra kad musų klimatinėmis sąlygomis tai labai trumpas laiko tarpas, tai kad liepos mėnesį kryžminimas jau yra beprasmis nes nespės subresti sėklos ir darbas nueis veltui. Ele jai jus tai domina viską stebėkit užsirašinėkit ir visų pirma nesitikėkit iš anksto labai gražių rezultatų. Aš tikiuosi ko nors daugiau supratimo patyrimo tik po dešimtmečio. Labai gerai kad sėjat rožes, jusų sėjinukai gali turėti labai gerą potencialą tolimesnėje veikloje, sėjinukus taip pat galima ir reik stebėti ir reik būti griežtam, reik greižtai atmetinėti kas nieko verta. Ir dar mieloji siūlau tau patarimą, siūlau tau angliškų rožių grupę kurią galima kryžminti tarpusavyje ir gal pasisektų gauti gerų rezultatų. Superinis motininis augalas yra Mary rose, bandyk 'Golden Celebration' mezga uogas daug sėklų aš su juo nebandžiau Šarles austin (pavadinimas neteisingai užrašytas) garham thomas. Kryžminimui tinkamas mėnesis tik birželis ir tai reik paskubėti. Idomus tas žaidimas labai, bet primygtinai prašau ele pasidomėkit tuo paskaitykit labai geras forumas http://www.rosehybridizers.org/index.html (pastebėkit ar yra čia reklama  ) atsiprašau už klaidas sergu akys ašaroja vien žodiu vėliau ištaisysiu klaidas
|
| 06 Kov 2010, 17:22 |
|
 |
|
ele
Senbuvis
|
Angliškomis rožėmis žaviuosi, prasigyvenau visą darželį, kurias paminėjote, taipogi turiu.Ir man ta mintis kilo dėl angliškų kryžminimo. Pradėjau vesti užrašus, nes daug ką pamirštu( tai įpratau užsirašinėti ir dabar kai reikia ką prisiminti,atsiverčiu ir paskaitau, jei kas keičiasi, vėl pasižymiu.Pasakyčiau, įdomu, tik gaila, kad metai taip greitai bėga, na visai nieko dar nenuveikiau (čia pasiguodžiau) Man buvo kilusi mintis, kad pradžiai vieną rožių krūmą būtų galima pasodinti į šiltnamį ir tokiu būdu pratęsti uogų nokimą. Ačiū už nuorodą, turėsiu ką pasiskaityti,žinios labai pravers.
|
| 06 Kov 2010, 21:33 |
|
|
Dabar prisijungę |
Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias |
|
Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume Jūs negalite prikabinti failų šiame forume
|
|
|
|
 |